Interviu Gheorghe Piperea: conferinţa privind insolvenţa persoanei fizice

Gheorghe PipereaO lege a sincerităţii, a transparenţei şi a celei de-a doua şanse?

Wolters Kluwer: Stimate Domnule Piperea, avem deosebita onoare de a participa, alături de Dumneavoastră, la o conferinţă dedicată legii privind insolvenţa persoanei fizice. Aşteptăm cu interes dezbaterea acestui subiect, mai ales că există destule controverse pe această temă, iar Dumneavoastră aţi declarat în mai multe rânduri că nu sunteţi de acord cu multe dintre soluţiile propuse.

Vă rugăm să ne spuneţi, pentru început, care este impresia Dumneavoastră generală cu privire la această reglementare.

Gheorghe Piperea: Este o reglementare slabă, încâlcită, prolixă, dar aşa cum am mai spus în mod public, o lege proastă e mai bună decât nicio lege. Întrucât avem timp suficient de dezbateri (legea ar trebui să intre în vigoare în data de 26 decembrie 2015, dar, cel mai probabil, va mai aştepta încă cel puţin 6 luni să intre în vigoare, întrucât sunt necesare norme metodologice şi surse de finanţare a punerii sale în aplicare), este posibilă o amendare a legii, pentru a o corecta. În orice caz, pentru consumatori este o lege proastă. Dacă mi-este permis un calambur, legea este proastă tocmai pentru că sistemul bancar s-a arătat mulţumit de ea, iar când sistemul bancar este mulţumit, consumatorii trebuie sa se teamă.

W.K.: Cine va fi direct afectat de noile reglementări?

G.P.: Direct va fi afectat bugetul de stat întrucât, fiind vorba de consumatori supra-îndatoraţi, nu se poate spera că finanţarea cheltuielilor de procedură va fi în sarcina debitorului şi, în mod evident, banii vor veni de la buget. În al doilea rând, afectat va fi consumatorul, întrucât, dacă va decide să se declare insolvent, calea de ales va fi cea a falimentului, care înseamnă o lichidare accelerată a bunurilor sale, inclusiv o evacuare forţată din casa familială în maxim 6 luni de la deschiderea procedurii. Redresarea prin plan de eşalonare a datoriilor este o simplă teorie, întrucât această procedură administrativă, derulată în faţa unei comisii de birocraţi, este atât de greoaie, costisitoare şi cronofagă încât practic nimeni nu va putea avea acces la aşa ceva. De unde concluzia că debitorul, pentru a scăpa de presiunea executării silite şi a creşterii nelimitate a cuantumului datoriei prin adăugare de dobânzi, majorări şi penalităţi, va “alege” calea lichidării judiciare. În fine, afectaţi vor fi şi creditorii chirografari ai debitorilor, întrucât legea este croită pentru a servi exclusiv scopurile a doi creditori – băncile şi fiscul. 

 

W.K.: Ce intenţionaţi să transmiteţi participanţilor la conferinţa dedicată acestei teme?

G.P.: Că este o lege care era necesară, dar că pentru a fi funcţională şi echitabilă, trebuie esenţialmente modificată. Că e o lege populistă, făcută ca o ambiţie personală a iniţiatorului său, când ar fi trebuit să fie o lege a sincerităţii, a transparenţei şi a celei de-a doua şanse (notă: a se observa că, spre deosebire de modelul american din care cică se inspiră această lege, nu există efectul de descărcare totală de datorii consecutivă închiderii unui faliment care este scuzabil; descărcarea de 50 sau, după caz, 60% din datorie este amânată pe o perioadă de 1 an până la 3 ani de la închiderea falimentului, indiferent dacă acesta este considerat scuzabil sau nu).

 

W.K.: Cui se adresează, în principal, această conferinţă?

G.P.: Consumatorilor, în primul rând, dar şi autorităţilor care urmează a aplica legea, în special celor din componenţa comisiilor de insolvenţă. Desigur, conferinţa se adresează şi practicienilor viitori ai acestei legi – judecători, avocaţi, notari, executori, practicieni în insolvenţă, jurişti de bancă şi de la fisc, jurişti ai întreprinderilor de utilităţi publice etc.

 

W.K.: Ce aspecte practice intenţionaţi să abordaţi în cadrul workshopurilor?

G.P.: Înţelesul unor termeni şi proceduri ale legii, constituirea şi funcţionarea comisiilor de insolvenţă, derularea procesului judiciar de insolvenţă, diversele cereri şi pricini ce s-ar putea ivi în cursul procedurii.

W.K.: Domnule Piperea, vă mulţumim pentru interviul acordat şi aşteptăm cu nerăbdare conferinţa, pentru a afla mai multe detalii interesante, de la Dumneavoastră şi speakerii invitaţi.

 

Pentru mai multe detalii privind conferinţa accesaţi http://info.wolterskluwer.ro/conferinta-insolventa/