Conferinţa Noile reglementări fiscale: Noul Cod fiscal şi Noul Cod de procedură fiscală

Bucureşti, 30 octombrie 2015

Vineri, 30 octombrie 2015 a avut loc în Bucureşti, la Hotel Pullman, Conferinţa Noile reglementări fiscale: Noul Cod fiscal şi Noul Cod de procedură fiscală, organizată de Wolters Kluwer Romania şi Taxhouse.

Cei peste 120 de participanţi au beneficiat de o prezentare de excepţie a noilor reglementări fiscale, concepută de o echipă tânără şi dinamică de consultanţi fiscali și avocaţi din cadrul Taxhouse şi Pelifilip. Trei specialişti din cadrul Ministerului finanţelor au adus clarificări despre taxele şi impozitele locale, contribuţiile sociale şi TVA.

Experienţa practică a lectorilor şi-a pus amprenta asupra modului de prezentare, foarte dinamic şi sistematizat:

  • Informaţiile au fost bine structurate şi s-a acordat atenţie vizualului: grafice de evoluţie, schiţe, analize comparative, (exemple: evoluţia cotelor de impozitare, a obligaţilor suplimentare în cazul preţurilor de transfer, menţinerea regimului de holding)
  • A fost pusă în evidenţa raţiunea din spatele modificărilor, ce reglementări mai sunt aşteptate în viitorul apropiat şi consecinţele practice imediate (exemplu: obligativitatea pregătirii dosarului preţurilor de transfer)
    Au fost imaginate scenarii posibile şi au fost analizate avantajele şi dezavantajele fiecărei soluţii (exemplu: reducerea  penalităţii de nedeclarare).

CONCLUZIILE SPEAKERILOR:

Prin introducerea unor noi principii şi noţiuni este clar că Noul Cod fiscal şi Noul Cod de procedură fiscală încearcă să creeze o nouă politică fiscală, mai aproape de realităţile economice actuale şi mai echitabilă faţă de contribuabil. Specialiştii au atenţionat publicul că practica va ridica probleme care acum pot fi anticipate doar parţial, în ciuda efortului de a imagina consecinţele imediate.

Deși Noile Coduri aduc claritate și, sperăm, predictibilitate în domeniul fiscal, este de așteptat ca anul 2016 să aducă și o serie de provocări generate atât de aplicarea practică a noilor prevederi, cât și de modalitatea în care va fi elaborată legislația secundară.

DIN REACŢIILE PARTICIPANŢILOR:

„Mi-am lămurit majoritatea celor neînţelese referitor la modificările Codului Fiscal. Oricum, până la apariţia normelor metodologice mai rămân câteva rezerve... Tema aleasă este de mare interes în această perioadă. Iar reprezentanţii Ministerului de Finanţe au adus completări şi lămuriri foarte clare şi concise pe subiectele mai dificile sau de mare importanţă cum ar fi contribuţiile sociale, TVA şi taxele si impozitele locale.” Andra D.

„Temele au avut utilitatea şi relevanţa la care m-am aşteptat. Acesta a fost şi motivul participării mele la această conferinţă. Am fost convinsă de temele prezentate în program.” Luminiţa S.

„Mi-a plăcut atmosfera serioasă, profesionistă. Nota acordată speakerilor: 10” Carmen D.

„Informaţiile primate sunt foarte utile pentru activitatea mea. Mi-au plăcut prezentările şi modul în care au fost structurate.” Viorica P.

Wolters Kluwer Romania, alături de profesioniştii din cadrul Taxhouse, Pelifilip şi Ministerul Finanţelor mulţumesc participanţilor pentru implicarea şi interesul arătat şi vă invită, în continuare, la evenimentele viitoare din domeniul fiscalităţii ce vor continua şi în 2016.